Alkohol a řízení motorových vozidel ve filmu a televizi

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Průzkum ukázal, že ohrožení filmovými a televizními herci pijícími alkohol existuje jen pro mladé účastníky silničního provozu s odpovídající predispozicí. Pro tyto typy mladých řidičů dávají představení zmíněného typu silné podněty pro identifikaci a zvyšují tím potenciální ohrožení jak těchto řidičů samotných , tak posádky automobilu i ostatních účastníků silničního provozu.

V rámci výzkumu provedeném německou výzkumnou dopravní organizací BASt byly mladým lidem ve věku 17 až 24 let předváděny filmové scény, jejichž tématem byl alkohol a řízení automobilu. Výsledky hned potom provedeného dotazování ukazují, že mladiství, kteří jsou zvyklí trávit volný čas řízením automobilu pod vlivem alkoholu, se s podnapilými filmovými hrdiny identifikují a tím jsou pro těmito negativními vzory ovlivnitelní.

Výsledky dotazování typické z hlediska pohlaví

  • Zkoumané osoby ženského pohlaví zaujímaly mnohem výraznější odstup vůči opilcům řídícím automobil. Zatímco 15% dotazovaných mužů udalo, že požitek z jízdy a pití piva spojují, byla to u dotazovaných žen pouze 2%.
  • Také subjektivní hodnocení způsobilosti k jízdě po požití alkoholu ukázalo jasné rozdíly:
    • Každý pátý dotazovaný muž se vyjadřoval tak, že po vypití tří a více sklenic piva je ještě schopen řídit.
    • Žádná z žen se nespoléhala na to, že by po vypití více než tří malých piv byla schopna řídit automobil.

Důsledky pro postoj k dopravní bezpečnosti mládeže

  • Nejdůležitějším výsledkem průzkumu byl poznatek, že ohrožení filmovými a televizními herci pijícími alkohol existuje jen pro mladé účastníky silničního provozu s odpovídající predispozicí.
  • Pro tyto typy mladých řidičů dávají představení zmíněného typu silné podněty pro identifikaci a zvyšují tím potenciální ohrožení jak těchto řidičů samotných , tak posádky automobilu i ostatních účastníků silničního provozu.
Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: mládež, bezpečnost dopravy, alkohol
Popis: Průzkum ukázal, že ohrožení filmovými a televizními herci pijícími alkohol existuje jen pro mladé účastníky silničního provozu s odpovídající predispozicí. …